Kuna skalní

16. prosince 2006 v 10:03 | Aník
Kuna skalní
...
Je to lasicovitá šelma, která pochází z oblastí středí Asie. Díky své přizpůsobivosti se rozšířila i do rozsáhlých přírodních a osídlených oblastí, proto ji dnes najdeme v celé středí Asii a Evropě. Velikost a hmotnost těla samičky a samečka je rozdílná. Zatímco samička dosahuje hmotnosti jednoho, maximálně jednoho a půl kilogramu, sameček váží až dva kilogramy. Kuna je aktivní většinou v noci, ale není to pravidlem. Je vázána převážně na lidská sídla, kde obývá staré budovy, půdy, zahradní chatky, hospodářské objekty a seníky. Zajímavé je páření kun, které probíhá v létě od konce června do poloviny srpna. Letní i zimní období sexuální aktivity jsou provázena společným lovem a zvýšenou pohybovou aktivitou. Kromě těchto krátkých úseků žijí spíše samotářským životem. V květnu až dubnu se narodí dvě až pět slepých mláďat, o která se matka stará sama. Jeden měsíc zůstávají slepá a matka je opouští jen kvůli zajištění potravy. Jakmile vycítí, že jejím potomkům hrozí nebezpečí, rychle je přestěhuje na jiné místo.
Kuna skalní má hnědou srst a má bílou náprsenku.
Živí se především menšími hlodavci, ale nepohrdnou větší kořistí.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 prd prd | 12. května 2008 v 18:38 | Reagovat

mas tam toho malo

2 fanto fanto | 30. října 2012 v 14:29 | Reagovat

dobré.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama